Συμβουλές για το πλυντήριο

Σημαντική συμβουλή: Το νερό πρέπει να είναι ζεστό (30°C) για την παρακάτω ενέργεια.

Σε πρώτη φάση βάλετε 1 φλιτζάνι ξίδι μέσα στο πλυντήριο σας πριν ξεκινήσει. Μετά βάλτε το απορρυπαντικό και το μαλακτικό κανονικά. Το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Άμα δεν έχετε αποτέλεσμα, αντί για ξίδι δοκιμάστε να βάλετε 1 φλιτζάνι αμμωνία. Είναι μία παλιά μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας.

Εάν και πάλι δεν μοσχομυρίσουν τα ρούχα σας τότε, δοκιμάστε τον συνδυασμό ξιδιού και μαγειρικής σόδας. Τότε θα εξαφανιστεί κάθε μυρωδιά. Ρίξτε το μείγμα μέσα στο πλυντήριο και κάντε κανονικά την πλύση σας.

Mην αφήνεται τα ρούχα σας μέσα στο πλυντήριο. Απλώνετέ τα αμέσως μετά την πλύση έξω, για να στεγνώνουν φυσικά. Να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου μετά την πλύση για να αερίζεται και να μην ευνοείται η ανάπτυξη μούχλας. Να κοιτάτε πάντα τις οδηγίες πλύσης των ρούχων σας

Μία ακόμα σημαντική συμβουλή είναι να καθαρίζετε συχνά ΚΑΙ τον κάδο του πλυντηρίου σας. Ρίχνετε ανά 15 – 20 ημέρες μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στο εσωτερικό του και αφήστε το να κάνει μία ολόκληρη πλύση χωρίς ρούχα.

1. Μην αφήνετε τα ρούχα να λερώνονται πολύ ή για πολλές ημέρες πριν τα πλύνετε, γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουν.
2. Γυρνάτε τα ρούχα από την ανάποδη πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, για να μη φθείρονται τα χρώματα και οι υφές τους.
3. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των ρούχων αναφορικά με το πλύσιμο, το σιδέρωμα αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το ύφασμά τους.

Βαμβακερά: Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα πιο ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα πλύνετε με λευκαντικό μόνο αν αναγράφεται κάτι τέτοιο στην ετικέτα τους.
Μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα πλένονται κατά κανόνα στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες (και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα). Γενικά, πάντως, αν πρόκειται για ρούχο από 100% μαλλί συνιστάται στεγνό καθάρισμα για να μη «μπει». Επίσης, απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης.
Polyester: Τα ρούχα από πολυεστέρα είναι ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να τα πλένετε με χλιαρό νερό και να τα σιδερώνετε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Viscose: Τα ρούχα από viscose (π.χ. βραδινά φορέματα) είναι προτιμότερο να τα δίνουμε για στεγνό καθάρισμα.

Το πρώτο λάθος είναι τραγικό. Πολλά ρούχα στο πλυντήριο. Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν χωρητικότητα 5 κιλά, αλλά γενικά μιλώντας η καλλίτερη ποσότητα είναι γύρω στα 4,5 ώστε η συσκευή να μην δουλεύει στα όριά της. Πάνω από 5 κιλά είναι καταστροφή, τα ρούχα δεν πλένονται καλά, μυρίζουν περίεργα ακόμα κ αν τα έχεις φορέσει μόλις μία ώρα, ή ακόμα κ όταν τα μαζεύεις ή τα σιδερώνεις, κ βέβαια κουράζεται κ το πλυντήριο. Είναι λοιπόν βασικό να βάσεις τόσα ρούχα όσα λέει η οδηγία χρήσης, κ ένα τσακ λιγότερα. Πως το κάνεις αυτό όμως, πως υπολογίζεις πόσο βαριά είναι τα ρούχα που θες να πλύνεις;

Απλά! Ανεβαίνεις στην ζυγαριά, βλέπεις πόσα κιλά είσαι, και μετά ανεβαίνεις πάλι με μία αγκαλιά ρούχα. Όταν το βάρος σου φτάσει 4,5 κιλά παραπάνω από το πριν, αυτά είναι τα ρούχα που θα βάλεις για πλύσιμο.

Δεύτερο. Η δόση του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Περισσότερο απορρυπαντικό ίσον λιγότερη καθαριότητα. Το επιπλέον απορρυπαντικό που μένει στις ίνες των ρούχων επειδή βάλατε μεγάλη ποσότητα γίνεται σιγά μάκα και εμποδίζει το στέγνωμα! Πρέπει να βρείτε τρόπο να βάζετε τόσο απορρυπαντικό ή μαλακτικό όσο λέει το πακέτο. Προσέξετε. Οι εταιρίες στην προσπάθειά τους να μας κάνουν να καταναλώσουμε περισσότερο προϊόν. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι πάντα περισσότερη από όσο πραγματικά χρειάζεται για μία καλή πλύση. Δεύτερον. Το υγρό λέει επάνω στο κουτί του ότι π.χ. 50 ml ίσον μία δόση άρα αφού το μπουκάλι έχει 1 λίτρο αυτό είναι 20 δόσεις. Στις οδηγίες χρήσης όμως λέει κάτι του τύπου “ένα καπάκι αρκεί για μία πλύση”. Όπου όμως το ένα καπάκι μπορεί να είναι 70 ml υγρού! Εσείς βάζετε ένα καπάκι ήσυχοι ότι βάλατε μία δόση, αλλά στην πραγματικότητα έχετε βάλει αρκετά περισσότερο. Αποτέλεσμα; Περιττή σπατάλη στο απορρυπαντικό, και κακό πλύσιμο των ρούχων! Άρα, ζυγίζουμε (σε μία ζυγαριά κουζίνας) τόσα ml ή γραμμάρια όσα λέει το κουτί ότι είναι μία δόση και βάζουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε.

Τρίτο. Ξέρετε γιατί οι πετσέτες σας έχουν μία περίεργη μυρωδιά ακόμα και όταν έχεις σκουπιστεί με αυτές μόνο μία φορά; Διότι δεν τις στεγνώσατε εντελώς, τις μαζέψατε σχετικά νωπές, τις διπλώσατε και η υγρασία έγινε όλεθρος. Άρα πάντα είμαστε 100% βέβαιοι ότι τα ρούχα είναι στεγνά εντελώς πριν τα μαζέψουμε. Αλλιώς η υγρασία θα μυρίσει.
Για να φύγει για πάντα η μουχλομυρουδιά από πετσέτες, πλύνε τες κανονικά στην μεγαλύτερη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα τους, χωρίς απορρυπαντικό αλλά με λευκό ξύδι. Λευκό ξύδι. Όταν το πλυντήριο ολοκληρώσει τον κύκλο του, ξανά πλένετε με τον κανονικό τρόπο αυτή τη φορά. Δηλαδή, με όσο απορρυπαντικό χρειάζεται, με το πλυντήριο όχι πολύ φορτωμένο και όταν τις απλώσετε ΔΕΝ τις μαζεύετε πριν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στεγνές.

Τέταρτο : Θέλετε να μειώσετε τον χρόνο που σιδερώνεις στο μισό και να γίνονται τα ρούχα καλοσιδερωμένα με το μισό κόπο; Είναι πάρα πολύ εύκολο. Απλά, θα βγάζετε τα ρούχα για άπλωμα ή στέγνωμα αμέσως μόλις τελειώσει το τελευταίο στύψιμο, έτσι ώστε τα ρούχα μέσα στον κάδο να μην “κάτσουν” πάνω στο βάρος τους και μείνουν έτσι και τσαλακωθούν! Πραγματικά, κάνετε αυτό το κόλπο μία φορά κ δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.

Αν πάλι δεν είστε σίγουρος/η ότι θα είσαι σπίτι όταν τελειώσει το πλυντήριο, βάλτε ένα πρόγραμμα χωρίς το τελευταίο στύψιμο και κάντε το στύψιμο όταν γυρίσετε στο σπίτι και να ξέρετε ότι μπορείτε να τα απλώσετε αμέσως μετά το τέλος του.

Bάζουμε στο πλυντήριο λίγο λιγότερα ρούχα από όσο είναι η χωρητικότητά του.
βάζουμε τόσο απορρυπαντικό όσο λέει το κουτί σε γραμμάρια, όχι σε καπάκια, κ τόσο μαλακτικό όσο λέει το μπουκάλι σε ml, όχι σε καπάκια ξανά.
Mόλις γίνει το τελευταίο στύψιμο, δεν αφήνουμε καθόλου τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο, τα βγάζουμε αμέσως. Με αυτό τον τρόπο γλυτώνουμε κ τσαλάκωμα λόγω βάρους, αλλά και την φρίκη του να ανοίγεις το πλυντήριο κ επειδή τα έχεις αφημένα τα στυμμένα ρούχα με τις ώρες να μυρίζουν μούχλα!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Το ρούχο μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, στη ρύθμιση για ελαφρύ στύψιμο.

Tο ρούχο μπορεί να πλυθεί με την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία νερού, με οποιοδήποτε απορρυπαντικό και οποιοδήποτε τρόπο (πλυντήριο ή χέρι).

Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς.

ΠΛΥΣΙΜΟ

Πλύσιμο στο χέρι.

Απαγορεύεται το πλύσιμο.

Απαγορεύεται το χλώριο/λευκαντικό.

ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ

Μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο, σε οποιαδήποτε ρύθμιση.

Μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο, στη χαμηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας.

Απαγορεύεται το στέγνωμα σε στεγνωτήριο.

Μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο, στη ρύθμιση μόνο για αέρα.

ΣΙΔΕΡΩΜΑ

Σιδέρωμα με οποιαδήποτε θερμοκρασία, με χρήση ή όχι ατμού.

Σιδέρωμα χωρίς ατμό.

Απαγορεύεται το σιδέρωμα.

ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε τρόπο.

Απαγορεύεται το στεγνό καθάρισμα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΙΔΕΡΟ - ΣΙΔΕΡΩΜΑ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ