Συντήρηση ατμοσίδερου και Σίδερο με λέβητα
ατμοσιδερο

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα αφαλλατωμένο νερό πιο μαλακό ή κάνουμε χρήση ειδικών προϊόντων για να κάνουμε το νερό πιο μαλακό.
1. Δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα. Πολλά από αυτά μπορούν να κρεμαστούν στη ντουλάπα, αφού έχουν στεγνώσει στην απλώστρα.
2. Δίνετε προσοχή σε ιδιαίτερα υφάσματα που εξορισμού δεν σιδερώνονται.
3. Η χρήση μαλακτικού στο πλύσιμο διευκολύνει το σιδέρωμα.
4. Τα νέας γενιάς σίδερα έχουν φωτεινή ένδειξη που σας ειδοποιεί για το πότε το σίδερο έχει τη σωστή θερμοκρασία για να σιδερώσετε.
5. Για να μην αλλάζετε συνεχώς θερμοκρασίες στο σίδερο, ανάλογα με τις «ανάγκες» του κάθε ρούχου, χωρίστε από πριν τα ρούχα σε στοίβες (π.χ. βαμβακερά, λινά, συνθετικά) και ξεκινήστε να σιδερώνετε αυτά που απαιτούν χαμηλότερη θερμοκρασία.
6. Αποφύγετε να ακουμπάτε το σίδερο σε αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. κουμπιά ή φερμουάρ.
7. Σιδερώνετε τα ρούχα κατά προτίμηση από την ανάποδη, για να αποφύγετε τη «γυαλάδα» (ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα ρούχα). Στα ευαίσθητα υφάσματα που επιδέχονται σιδέρωμα προτιμήστε να ακουμπάτε από πάνω ένα πανί (π.χ. μία καθαρή μαξιλαροθήκη), για να μην ακουμπά το σίδερο απευθείας σε αυτά.

Το ατμοσίδερο είναι μια από τις συσκευές που χρειάζονται ιδιαίτερη αλλά όχι δύσκολη φροντίδα. Ως βασική αρχή, κράτα στο μυαλό ότι πρέπει να προσέχετε πάντα η βάση να είναι καθαρή από υπολείμματα και λεκέδες ενώ οι αγωγοί ατμού να είναι πάντα ανοιχτοί.
Βήμα πρώτο: Αφού τελειώσετε το σιδέρωμα, βγάλτε τη συσκευή από την πρίζα και αφήστε την να κρυώσει. Βγάλτε το νερό που έχει περισσέψει από το δοχείο. Σε αυτό το σημείο, σου θυμίζουμε ότι καλό είναι να μην αφήνετε ποτέ νερό στο δοχείο μεταξύ χρήσεων. Τα άλατα που συσσωρεύονται, με τον καιρό προκαλούν αδιόρθωτη φθορά.
Βήμα δεύτερο: Φτιάξτε μια κρέμα αναμιγνύοντας δύο κουταλάκια σόδα μαγειρικής με λίγο νερό. Προέχετε η σόδα να λιώσει τελείως γιατί αλλιώς θα φράξει τις τρύπες στην πλάκα. Βάλτε λίγη από την κρέμα που φτιάξατε σε ένα κομμάτι ύφασμα και τρίψτε με αυτό την πλάκα του σίδερου. Καθαρίστε την πλάκα περνώντας τη με ένα άλλο πανί, το οποίο θα έχετε πρώτα λίγο ελαφρώς μουσκέψει με νερό.
Βήμα τρίτο: Πάρτε μπατονέτες και καθάρισε προσεκτικά καθέναν από τους σωλήνες ατμού, χρησιμοποιώντας τις μύτες τους.
Βήμα τέταρτο: Γεμίστε το δοχείο με νερό μέχρι τη μέση. Προσθέστε ένα ποτήρι κρασιού λευκό ξύδι και γέμισέ το μέχρι επάνω. Βάλτε το σίδερο στην πρίζα, άναψέ το, βάλτε στο πιο δυνατό πρόγραμμα και άφησέ το για 15 λεπτά. Μόλις φτάσει στο πιο δυνατό του πρόγραμμα πέρνα το σίδερο πάνω από τη σιδερώστρα ή από κάποιο μαλακό βαμβακερό ύφασμα πατώντας συνέχεια τον ατμό έτσι ώστε να περάσει και μέσα από τους σωλήνες το ξύδι. Βγάλτε το σίδερο από την πρίζα και άσε το να κρυώσει πάλι. Τέλος στράγγιξε το νερό από το δοχείο.
Σημαντική Σημείωση: Προσέχετε να μην αργείτε ανάμεσα στα βήματα για να μη στεγνώσει η πάστα.

Σιδέρωμα πουκαμίσου: Για να κάνετε το σιδέρωμα πουκαμίσων λίγο πιο εύκολο ξεκινήστε όσο το πουκάμισο είναι ακόμα νωπό, παίρνοντάς το απευθείας από την απλώστρα (αν το διπλώσετε και το αφήσετε έτσι για μέρες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σιδερώσετε τα τσαλακωμένα σημεία).
Ξεκινήστε να σιδερώνετε το πουκάμισο από το κολάρο, πρώτα τη μέσα μεριά και μετά την έξω. Μετά κάνετε το ίδιο με τις μανσέτες. Στη συνέχεια, αφού ισιώσετε το ύφασμα με τα χέρια σας, σιδερώστε ένα-ένα τα μανίκια, ξεκινώντας από την εσωτερική πλευρά της μανσέτας και συνεχίζοντας προς την εξωτερική πλευρά.
Συνεχίστε απλώνοντας το πουκάμισο στη μύτη της σιδερώστρας, «φορώντας» τους ώμους εναλλάξ για να σιδερωθούν ομοιόμορφα και ολοκληρώστε με το κύριο μέρος του πουκαμίσου, το οποίο θα «κυλάτε» διαδοχικά πάνω στη σιδερώστρα, δίνοντας προσοχή στις ραφές.
Σιδέρωμα παντελονιού: Γυρίστε το παντελόνι από την ανάποδη και ελέγξτε την ετικέτα για τις οδηγίες σχετικά με το σιδέρωμα (π.χ. θερμοκρασία).
Ξεκινήστε από τη μέση του παντελονιού, τις τσέπες, το εσωτερικό του φερμουάρ, τις ραφές και τα στριφώματα. Στη συνέχεια απλώστε το παντελόνι κατά μήκος επάνω στη σιδερώστρα, με τα δύο μπατζάκια ενωμένα το ένα πάνω στο άλλο και ισιώστε προσεκτικά τις ζάρες με τα χέρια σας. Έπειτα, σηκώστε το ένα μπατζάκι, ακουμπήστε το στο πάνω μέρος του παντελονιού για να μείνει το κάτω μπατζάκι ελεύθερο και σιδερώστε το κάτω, ξεκινώντας από το στρίφωμα προς τον καβάλο. Αμέσως μετά γυρίστε το μπατζάκι από την ανάποδη και κάνετε το ίδιο.
Αφού έχετε τελειώσει με τα εσωτερικά και των δύο ποδιών, στρώστε τα απαλά και «πατήστε» τα εξωτερικά τους, ξεκινώντας τώρα από το πάνω μπατζάκι (προσοχή στα εξωτερικά μεταλλικά σημεία που μπορεί να φθείρουν το σίδερο). Όταν θα έχετε τελειώσει, κρεμάστε αμέσως το παντελόνι.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
πλυντήριου ρούχων

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ

συντηρηση κουζινας

ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ατμοσιδερο

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΙΔΕΡΟ - ΣΙΔΕΡΩΜΑ

μικροσυσκευες βραστηρας

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ