Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα αφαλλατωμένο νερό πιο μαλακό ή κάνουμε χρήση ειδικών προϊόντων για να κάνουμε το νερό πιο μαλακό.
1. Δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα. Πολλά από αυτά μπορούν να κρεμαστούν στη ντουλάπα, αφού έχουν στεγνώσει στην απλώστρα.
2. Δίνετε προσοχή σε ιδιαίτερα υφάσματα που εξορισμού δεν σιδερώνονται.
3. Η χρήση μαλακτικού στο πλύσιμο διευκολύνει το σιδέρωμα.
4. Τα νέας γενιάς σίδερα έχουν φωτεινή ένδειξη που σας ειδοποιεί για το πότε το σίδερο έχει τη σωστή θερμοκρασία για να σιδερώσετε.
5. Για να μην αλλάζετε συνεχώς θερμοκρασίες στο σίδερο, ανάλογα με τις «ανάγκες» του κάθε ρούχου, χωρίστε από πριν τα ρούχα σε στοίβες (π.χ. βαμβακερά, λινά, συνθετικά) και ξεκινήστε να σιδερώνετε αυτά που απαιτούν χαμηλότερη θερμοκρασία.
6. Αποφύγετε να ακουμπάτε το σίδερο σε αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. κουμπιά ή φερμουάρ.
7. Σιδερώνετε τα ρούχα κατά προτίμηση από την ανάποδη, για να αποφύγετε τη «γυαλάδα» (ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα ρούχα). Στα ευαίσθητα υφάσματα που επιδέχονται σιδέρωμα προτιμήστε να ακουμπάτε από πάνω ένα πανί (π.χ. μία καθαρή μαξιλαροθήκη), για να μην ακουμπά το σίδερο απευθείας σε αυτά.

Το ατμοσίδερο είναι μια από τις συσκευές που χρειάζονται ιδιαίτερη αλλά όχι δύσκολη φροντίδα. Ως βασική αρχή, κράτα στο μυαλό ότι πρέπει να προσέχετε πάντα η βάση να είναι καθαρή από υπολείμματα και λεκέδες ενώ οι αγωγοί ατμού να είναι πάντα ανοιχτοί.
Βήμα πρώτο: Αφού τελειώσετε το σιδέρωμα, βγάλτε τη συσκευή από την πρίζα και αφήστε την να κρυώσει. Βγάλτε το νερό που έχει περισσέψει από το δοχείο. Σε αυτό το σημείο, σου θυμίζουμε ότι καλό είναι να μην αφήνετε ποτέ νερό στο δοχείο μεταξύ χρήσεων. Τα άλατα που συσσωρεύονται, με τον καιρό προκαλούν αδιόρθωτη φθορά.
Βήμα δεύτερο: Φτιάξτε μια κρέμα αναμιγνύοντας δύο κουταλάκια σόδα μαγειρικής με λίγο νερό. Προέχετε η σόδα να λιώσει τελείως γιατί αλλιώς θα φράξει τις τρύπες στην πλάκα. Βάλτε λίγη από την κρέμα που φτιάξατε σε ένα κομμάτι ύφασμα και τρίψτε με αυτό την πλάκα του σίδερου. Καθαρίστε την πλάκα περνώντας τη με ένα άλλο πανί, το οποίο θα έχετε πρώτα λίγο ελαφρώς μουσκέψει με νερό.


Βήμα τρίτο: Πάρτε μπατονέτες και καθάρισε προσεκτικά καθέναν από τους σωλήνες ατμού, χρησιμοποιώντας τις μύτες τους.
Βήμα τέταρτο: Γεμίστε το δοχείο με νερό μέχρι τη μέση. Προσθέστε ένα ποτήρι κρασιού λευκό ξύδι και γέμισέ το μέχρι επάνω. Βάλτε το σίδερο στην πρίζα, άναψέ το, βάλτε στο πιο δυνατό πρόγραμμα και άφησέ το για 15 λεπτά. Μόλις φτάσει στο πιο δυνατό του πρόγραμμα πέρνα το σίδερο πάνω από τη σιδερώστρα ή από κάποιο μαλακό βαμβακερό ύφασμα πατώντας συνέχεια τον ατμό έτσι ώστε να περάσει και μέσα από τους σωλήνες το ξύδι. Βγάλτε το σίδερο από την πρίζα και άσε το να κρυώσει πάλι. Τέλος στράγγιξε το νερό από το δοχείο.
Σημαντική Σημείωση: Προσέχετε να μην αργείτε ανάμεσα στα βήματα για να μη στεγνώσει η πάστα.

Σιδέρωμα πουκαμίσου: Για να κάνετε το σιδέρωμα πουκαμίσων λίγο πιο εύκολο ξεκινήστε όσο το πουκάμισο είναι ακόμα νωπό, παίρνοντάς το απευθείας από την απλώστρα (αν το διπλώσετε και το αφήσετε έτσι για μέρες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σιδερώσετε τα τσαλακωμένα σημεία).
Ξεκινήστε να σιδερώνετε το πουκάμισο από το κολάρο, πρώτα τη μέσα μεριά και μετά την έξω. Μετά κάνετε το ίδιο με τις μανσέτες. Στη συνέχεια, αφού ισιώσετε το ύφασμα με τα χέρια σας, σιδερώστε ένα-ένα τα μανίκια, ξεκινώντας από την εσωτερική πλευρά της μανσέτας και συνεχίζοντας προς την εξωτερική πλευρά.
Συνεχίστε απλώνοντας το πουκάμισο στη μύτη της σιδερώστρας, «φορώντας» τους ώμους εναλλάξ για να σιδερωθούν ομοιόμορφα και ολοκληρώστε με το κύριο μέρος του πουκαμίσου, το οποίο θα «κυλάτε» διαδοχικά πάνω στη σιδερώστρα, δίνοντας προσοχή στις ραφές.
Σιδέρωμα παντελονιού: Γυρίστε το παντελόνι από την ανάποδη και ελέγξτε την ετικέτα για τις οδηγίες σχετικά με το σιδέρωμα (π.χ. θερμοκρασία).
Ξεκινήστε από τη μέση του παντελονιού, τις τσέπες, το εσωτερικό του φερμουάρ, τις ραφές και τα στριφώματα. Στη συνέχεια απλώστε το παντελόνι κατά μήκος επάνω στη σιδερώστρα, με τα δύο μπατζάκια ενωμένα το ένα πάνω στο άλλο και ισιώστε προσεκτικά τις ζάρες με τα χέρια σας. Έπειτα, σηκώστε το ένα μπατζάκι, ακουμπήστε το στο πάνω μέρος του παντελονιού για να μείνει το κάτω μπατζάκι ελεύθερο και σιδερώστε το κάτω, ξεκινώντας από το στρίφωμα προς τον καβάλο. Αμέσως μετά γυρίστε το μπατζάκι από την ανάποδη και κάνετε το ίδιο.
Αφού έχετε τελειώσει με τα εσωτερικά και των δύο ποδιών, στρώστε τα απαλά και «πατήστε» τα εξωτερικά τους, ξεκινώντας τώρα από το πάνω μπατζάκι (προσοχή στα εξωτερικά μεταλλικά σημεία που μπορεί να φθείρουν το σίδερο). Όταν θα έχετε τελειώσει, κρεμάστε αμέσως το παντελόνι.

Καθαρίζεται αποτελεσματικά με ξύδι. Γεμίστε το δοχείο νερού με ξύδι και βάλτε την καφετιέρα σε λειτουργία. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με καθαρό νερό αυτή τη φορά για να απομακρύνετε μικροποσότητες ξυδιού που έχουν παραμείνει μέσα στη συσκευή. Για τη μυρωδιά του ξυδιού μην ανησυχείτε, φεύγει μόνη της σε λιγότερο από μισή ώρα.

Καθαρίζεται αποτελεσματικά με ξύδι. Γεμίστε τον με ξύδι, βάλτε τον σε λειτουργία και αφήστε το ξύδι να παραμείνει μέσα στο βραστήρα για ένα βράδυ. Το πρωί αδειάστε το ξύδι, γεμίστε το βραστήρα με νερό και βάλτε τον σε λειτουργία. Ξανά αδειάστε το νερό, ξαναγεμίστε με φρέσκο και βάλτε εκ νέου το βραστήρα σε λειτουργία.

Αρχίστε τον καθαρισμό της όσο είναι ακόμα ζεστή, όχι καυτή. Χρησιμοποιείστε μια καθαρή οδοντόβουρτσα την οποία έχετε νοτίσει σε ζεστό σαπουνόνερο (προσοχή: ελάχιστη ποσότητα υγρού για πιάτα). Μη χρησιμοποιήσετε μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Κατόπιν καθαρίστε με νωπό πανάκι.

Βάλτε τη φρυγανιέρα να ζεσταθεί (χωρίς τις φέτες ψωμί φυσικά) στην υψηλότερη βαθμίδα τρεις φορές. Ο σκοπός είναι να καρβουνιαστούν όλα τα υπολείμματα ψωμιού που έχουν πέσει στο εσωτερικό της. Κατόπιν ή αναποδογυρίζετε τη φρυγανιέρα σε μια λεκάνη ή αφαιρείτε και πλένετε το ειδικό συρτάρι υπολειμμάτων που διαθέτουν πολλές μοντέρνες φρυγανιέρες.

Μετά από πολύχρονη χρήση οι λεπίδες τους χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Βάλτε 2-3 παγάκια στο δοχείο τους και θέστε σε λειτουργία. Θα δείτε σημαντική διαφορά.

Ανάλογα με το μοντέλο και τον τύπο του μηχανήματος (πχ. για απορροφητήρες διακρίνουμε σε παλιάς τεχνολογίας με φίλτρο που μπορεί να αγοραστεί από το σούπερ-μάρκετ και να αλλαχθεί, με φίλτρο που πλένεται, συρταρωτούς, καμινάδες κλπ) συμπορεύεται κι ο τρόπος συντήρησής τους.  Συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης απαραιτήτως.

συντηρηση κουζινας

Η θερμοκρασία που παράγει ή άνω και η κάτω αντίσταση, διαχέεται σε όλο τον φούρνο. Η ιδανική λειτουργία για όλες τις παραδοσιακές συνταγές, για το ψωμί, τα ψητά, όπως το μοσχάρι, το αρνί και τα γλυκά.

Ο αέρας θερμαίνεται από την πάνω και την κάτω αντίσταση και η κυκλοφορία της θερμότητας εξασφαλίζεται από τον ισχυρό ανεμιστήρα που είναι τοποθετημένος στην πλάτη του φούρνου. Επιτρέπει γρήγορο ταχύτατο μαγείρεμα, ιδανικό για φαγητά σε ταψιά και φόρμες όπως το γιουβέτσι, οι πίτες, τα ψητά και τα γλυκά. Επιτρέπει επίσης το ταυτόχρονο ψήσιμο διαφορετικών φαγητών σε 2 επίπεδα, χωρίς να αναμιγνύονται οι οσμές, και να επηρεάζεται η γεύση.

Χρησιμοποιείτε μόνο το άνω γκριλ και είναι ιδανικό για να φρυγανίζετε ψωμί, ή για να ροδίζετε το κρέας και το ψάρι.

Η θερμότητα που παράγεται από το γκριλ διανέμεται από την κίνηση του πίσω ανεμιστήρα. Ιδανικό για να ψήνετε μεγάλα κομμάτια κρέατος και πουλερικών, ή για να ροδίσετε μεγάλες επιφάνειες στο τέλος του ψησίματος.

Ο συνδυασμός της μονής άνω αντίστασης και του αέρα, επιτρέπει το απαλό ρόδισμα της επιφάνειας. Είναι μια λειτουργία που ενδείκνυται για πιάτα όπως τα λαζάνια, οι τάρτες οι πίτες, και φαγητά με ζυμαρικά ή λαχανικά σε φόρμες.

Η κυκλική αντίσταση θερμαίνει τον αέρα και ο πίσω ανεμιστήρας επιτρέπει μια τέλεια κατανομή απευθείας από την πηγή της θερμότητας. Ο ζεστός αέρας που κυκλοφορεί ομοιόμορφα στο εσωτερικό του φούρνου μειώνει τον χρόνο ψησίματος. Είναι ιδανική λειτουργία για το ψήσιμο οποιουδήποτε φαγητού ακόμη και για ψήσιμο σε 3 επίπεδα ταυτόχρονα, χωρίς να αναμιγνύονται οι οσμές και να επηρεάζονται οι γεύσεις.

Ο αέρας κυκλοφορεί στο φούρνο χωρίς να θερμαίνεται, μειώνοντας αισθητά το φυσικό χρόνο ξεπαγώματος ακόμη και για τα πιο ογκώδη τρόφιμα.

Στους φούρνους αλλά και στις ανεξάρτητες κουζίνες αυτά που παθαίνουν βλάβη είναι οι αντιστάσεις του φούρνου, η επάνω που είναι διπλή μαζί με το γκριλ και η κάτω αντίσταση. Η φτερωτή για το σύστημα μεταφοράς του αέρα μέσα στο φούρνο. Το λάστιχο για στεγανοποίηση πόρτας κουζίνας. Το τζάμι της πόρτας που ξεκολλάει και μπορεί να σπάσει και οι εστίες, κεραμικές η ταχείας.
Οι επαγωγικές εστίες έχουν εξαιρετική ανταπόκριση και θερμαίνουν με ακρίβεια. Μπορείτε να ρυθμίσετε ακριβώς και στιγμιαία τη θερμοκρασία, για να έχετε τον πλήρη έλεγχο στο μαγείρεμα. Μπορείτε να αποτρέψετε την υπερχείλιση μιας κατσαρόλας χωρίς να την κατεβάσετε από την εστία. Η επίτευξη υψηλών θερμοκρασιών γίνεται γρήγορα και αντίστοιχα, η ψύξη γίνεται σε δευτερόλεπτα.

• Για να καθαρίσετε την κεραμική επιφάνεια χρησιμοποιείστε ελαφρώς νοτισμένο πανί και ειδική κρέμα/γαλάκτωμα κεραμικών εστιών.

• Για πιο επίμονους λεκέδες χρησιμοποιείτε την ειδική σπάτουλα απόξεσης.

• Σκουπίζετε πάντα καλά την επιφάνεια αφού την περάσετε με ένα υγρό πανί για να αποφύγετε το σχηματισμό αλάτων.

• Καθαρίζετε το συντομότερο δυνατόν τα υπολείμματα βρωμιάς για να μην καούν.

• Όταν αφήνετε τα σκεύη πάνω στη μονάδα εστιών πρέπει να ελέγχετε εάν ο πάτος τους είναι καθαρός, στεγνός και χωρίς λίπη.

• Τα φαγητά με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα δεν πρέπει να ξεχειλίζουν στην επιφάνεια εστιών. Σε περίπτωση υπερχείλισης, καθαρίστε αμέσως την κεραμική επιφάνεια με την ειδική ξύστρα.

• Σβήστε αμέσως τη συσκευή εάν σας πέσει ζάχαρη ή ακουμπήσετε κατά λάθος πλαστικά και αλουμινόχαρτο στη ζεστή μονάδα εστιών. Αφαιρείτε αμέσως και προσεκτικά αυτές τις ουσίες με τη σπάτουλα όσο η ζώνη μαγειρέματος είναι ακόμη ζεστή και με τρόπο ώστε να αποφύγετε τα εγκαύματα. Στη συνέχεια, καθαρίστε τη ζώνη μαγειρέματος όταν κρυώσει σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Σημαντική συμβουλή: Το νερό πρέπει να είναι ζεστό (30°C) για την παρακάτω ενέργεια.

Σε πρώτη φάση βάλετε 1 φλιτζάνι ξίδι μέσα στο πλυντήριο σας πριν ξεκινήσει. Μετά βάλτε το απορρυπαντικό και το μαλακτικό κανονικά. Το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Άμα δεν έχετε αποτέλεσμα, αντί για ξίδι δοκιμάστε να βάλετε 1 φλιτζάνι αμμωνία. Είναι μία παλιά μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας.

Εάν και πάλι δεν μοσχομυρίσουν τα ρούχα σας τότε, δοκιμάστε τον συνδυασμό ξιδιού και μαγειρικής σόδας. Τότε θα εξαφανιστεί κάθε μυρωδιά. Ρίξτε το μείγμα μέσα στο πλυντήριο και κάντε κανονικά την πλύση σας.

Mην αφήνεται τα ρούχα σας μέσα στο πλυντήριο. Απλώνετέ τα αμέσως μετά την πλύση έξω, για να στεγνώνουν φυσικά. Να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου μετά την πλύση για να αερίζεται και να μην ευνοείται η ανάπτυξη μούχλας. Να κοιτάτε πάντα τις οδηγίες πλύσης των ρούχων σας

Μία ακόμα σημαντική συμβουλή είναι να καθαρίζετε συχνά ΚΑΙ τον κάδο του πλυντηρίου σας. Ρίχνετε ανά 15 – 20 ημέρες μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στο εσωτερικό του και αφήστε το να κάνει μία ολόκληρη πλύση χωρίς ρούχα.

1. Μην αφήνετε τα ρούχα να λερώνονται πολύ ή για πολλές ημέρες πριν τα πλύνετε, γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουν.
2. Γυρνάτε τα ρούχα από την ανάποδη πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, για να μη φθείρονται τα χρώματα και οι υφές τους.
3. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των ρούχων αναφορικά με το πλύσιμο, το σιδέρωμα αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το ύφασμά τους.

Βαμβακερά: Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα πιο ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα πλύνετε με λευκαντικό μόνο αν αναγράφεται κάτι τέτοιο στην ετικέτα τους.
Μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα πλένονται κατά κανόνα στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες (και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα). Γενικά, πάντως, αν πρόκειται για ρούχο από 100% μαλλί συνιστάται στεγνό καθάρισμα για να μη «μπει». Επίσης, απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης.
Polyester: Τα ρούχα από πολυεστέρα είναι ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να τα πλένετε με χλιαρό νερό και να τα σιδερώνετε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Viscose: Τα ρούχα από viscose (π.χ. βραδινά φορέματα) είναι προτιμότερο να τα δίνουμε για στεγνό καθάρισμα.

Το πρώτο λάθος είναι τραγικό. Πολλά ρούχα στο πλυντήριο. Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν χωρητικότητα 5 κιλά, αλλά γενικά μιλώντας η καλλίτερη ποσότητα είναι γύρω στα 4,5 ώστε η συσκευή να μην δουλεύει στα όριά της. Πάνω από 5 κιλά είναι καταστροφή, τα ρούχα δεν πλένονται καλά, μυρίζουν περίεργα ακόμα κ αν τα έχεις φορέσει μόλις μία ώρα, ή ακόμα κ όταν τα μαζεύεις ή τα σιδερώνεις, κ βέβαια κουράζεται κ το πλυντήριο. Είναι λοιπόν βασικό να βάσεις τόσα ρούχα όσα λέει η οδηγία χρήσης, κ ένα τσακ λιγότερα. Πως το κάνεις αυτό όμως, πως υπολογίζεις πόσο βαριά είναι τα ρούχα που θες να πλύνεις;

Απλά! Ανεβαίνεις στην ζυγαριά, βλέπεις πόσα κιλά είσαι, και μετά ανεβαίνεις πάλι με μία αγκαλιά ρούχα. Όταν το βάρος σου φτάσει 4,5 κιλά παραπάνω από το πριν, αυτά είναι τα ρούχα που θα βάλεις για πλύσιμο.

Δεύτερο. Η δόση του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Περισσότερο απορρυπαντικό ίσον λιγότερη καθαριότητα. Το επιπλέον απορρυπαντικό που μένει στις ίνες των ρούχων επειδή βάλατε μεγάλη ποσότητα γίνεται σιγά μάκα και εμποδίζει το στέγνωμα! Πρέπει να βρείτε τρόπο να βάζετε τόσο απορρυπαντικό ή μαλακτικό όσο λέει το πακέτο. Προσέξετε. Οι εταιρίες στην προσπάθειά τους να μας κάνουν να καταναλώσουμε περισσότερο προϊόν. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι πάντα περισσότερη από όσο πραγματικά χρειάζεται για μία καλή πλύση. Δεύτερον. Το υγρό λέει επάνω στο κουτί του ότι π.χ. 50 ml ίσον μία δόση άρα αφού το μπουκάλι έχει 1 λίτρο αυτό είναι 20 δόσεις. Στις οδηγίες χρήσης όμως λέει κάτι του τύπου “ένα καπάκι αρκεί για μία πλύση”. Όπου όμως το ένα καπάκι μπορεί να είναι 70 ml υγρού! Εσείς βάζετε ένα καπάκι ήσυχοι ότι βάλατε μία δόση, αλλά στην πραγματικότητα έχετε βάλει αρκετά περισσότερο. Αποτέλεσμα; Περιττή σπατάλη στο απορρυπαντικό, και κακό πλύσιμο των ρούχων! Άρα, ζυγίζουμε (σε μία ζυγαριά κουζίνας) τόσα ml ή γραμμάρια όσα λέει το κουτί ότι είναι μία δόση και βάζουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε.

Τρίτο. Ξέρετε γιατί οι πετσέτες σας έχουν μία περίεργη μυρωδιά ακόμα και όταν έχεις σκουπιστεί με αυτές μόνο μία φορά; Διότι δεν τις στεγνώσατε εντελώς, τις μαζέψατε σχετικά νωπές, τις διπλώσατε και η υγρασία έγινε όλεθρος. Άρα πάντα είμαστε 100% βέβαιοι ότι τα ρούχα είναι στεγνά εντελώς πριν τα μαζέψουμε. Αλλιώς η υγρασία θα μυρίσει.
Για να φύγει για πάντα η μουχλομυρουδιά από πετσέτες, πλύνε τες κανονικά στην μεγαλύτερη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα τους, χωρίς απορρυπαντικό αλλά με λευκό ξύδι. Λευκό ξύδι. Όταν το πλυντήριο ολοκληρώσει τον κύκλο του, ξανά πλένετε με τον κανονικό τρόπο αυτή τη φορά. Δηλαδή, με όσο απορρυπαντικό χρειάζεται, με το πλυντήριο όχι πολύ φορτωμένο και όταν τις απλώσετε ΔΕΝ τις μαζεύετε πριν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στεγνές.

Τέταρτο : Θέλετε να μειώσετε τον χρόνο που σιδερώνεις στο μισό και να γίνονται τα ρούχα καλοσιδερωμένα με το μισό κόπο; Είναι πάρα πολύ εύκολο. Απλά, θα βγάζετε τα ρούχα για άπλωμα ή στέγνωμα αμέσως μόλις τελειώσει το τελευταίο στύψιμο, έτσι ώστε τα ρούχα μέσα στον κάδο να μην “κάτσουν” πάνω στο βάρος τους και μείνουν έτσι και τσαλακωθούν! Πραγματικά, κάνετε αυτό το κόλπο μία φορά κ δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.

Αν πάλι δεν είστε σίγουρος/η ότι θα είσαι σπίτι όταν τελειώσει το πλυντήριο, βάλτε ένα πρόγραμμα χωρίς το τελευταίο στύψιμο και κάντε το στύψιμο όταν γυρίσετε στο σπίτι και να ξέρετε ότι μπορείτε να τα απλώσετε αμέσως μετά το τέλος του.

Bάζουμε στο πλυντήριο λίγο λιγότερα ρούχα από όσο είναι η χωρητικότητά του.
βάζουμε τόσο απορρυπαντικό όσο λέει το κουτί σε γραμμάρια, όχι σε καπάκια, κ τόσο μαλακτικό όσο λέει το μπουκάλι σε ml, όχι σε καπάκια ξανά.
Mόλις γίνει το τελευταίο στύψιμο, δεν αφήνουμε καθόλου τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο, τα βγάζουμε αμέσως. Με αυτό τον τρόπο γλυτώνουμε κ τσαλάκωμα λόγω βάρους, αλλά και την φρίκη του να ανοίγεις το πλυντήριο κ επειδή τα έχεις αφημένα τα στυμμένα ρούχα με τις ώρες να μυρίζουν μούχλα!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Το ρούχο μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, στη ρύθμιση για ελαφρύ στύψιμο.

Tο ρούχο μπορεί να πλυθεί με την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία νερού, με οποιοδήποτε απορρυπαντικό και οποιοδήποτε τρόπο (πλυντήριο ή χέρι).

Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς.

ΠΛΥΣΙΜΟ

Πλύσιμο στο χέρι.

Απαγορεύεται το πλύσιμο.

Απαγορεύεται το χλώριο/λευκαντικό.

ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ

Μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο, σε οποιαδήποτε ρύθμιση.

Μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο, στη χαμηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας.

Απαγορεύεται το στέγνωμα σε στεγνωτήριο.

Μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο, στη ρύθμιση μόνο για αέρα.

ΣΙΔΕΡΩΜΑ

Σιδέρωμα με οποιαδήποτε θερμοκρασία, με χρήση ή όχι ατμού.

Σιδέρωμα χωρίς ατμό.

Απαγορεύεται το σιδέρωμα.

ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Στεγνό καθάρισμα με οποιοδήποτε τρόπο.

Απαγορεύεται το στεγνό καθάρισμα.